vineri, 27 noiembrie 2015

Dezvoltarea retelei electrice pentru acceptarea energiei din surse regenerabile

Vorbele din societate despre aceasta tema de cele mai multe ori se rezuma la "noaptea nu bate soarele" sau ar fi nevoie de "centrale imense pentru stocare". Insa este interesant de vazut ce spun specialistii care au analizat din perspectiva unei acoperiri de nevoi din 50% energie regenerabila sau chiar 100%.

Institutul Fraunhofer din Germania (unul dintre liderii mondiali privind cercetarile pe ramura de regenerabile) au prezentat un anunt cu ajutorul guvernului german si cu sprijinul financiar al acestuia in care au analizat cresterea energiei din regenerabile, CO2, costuri si analiza din partea costurilor ale retelelor de energie. Analiza se poate descarca aici.

Din punct de vedere al furnizorului de energie, studiul a arata ca va fi nevoie de un alt standard si de alti parametrii si reguli din 2030, pentru a putea stapani un procent de 25% din regenerabile. Studiul a a acordat prioritate pentru modele de retele si optiuni privind retele europene interconectate:

Interconectarea retelelor europene de energie este in desfasurare, acest regulament privind infrastructura energetica transeuropeana este deja in vigoare.

O serie de solutii tehnice care iau forma, una dintre cele mai bine-cunoscute de dezvoltare este smart-grid. Dar se studieza unele propuneri suplimentare pentru alte motive.
Unele concepte pot fi recunoscute in Greenpeace Dealing Renewable cu rapoarte despre ceea ce de 10 de ani se actualizeaza anual comunicate ( de exemplu: Ei au prezis cu exactitate pana in prezent in studiile lor de energii regenerabile este in crestere exploziva)
Studiu de 364 de pagini 43-44.Ne este prezentat intr-un rezumat ca nu se poate atinge pragul de 25% si asta deoarece raspunsurile vin repede din centralele electrice pe gaz dupa cum se poate vedea mai jos:

Printre conceptele necesare pentru a construi sisteme pe termen lung controlate si de depozitare si de consum, DSM  acronimul in engleza pentru sisteme, gestionarea cererii,. De exemplu: consumatorii casnici mari, cum ar fi o masina de spalat haine, masina de spalat vase, boilerul si in viitor incarcarea automata electrica dupa calendar de operatorii de retea. Astfel, raporturile de zi cu zi, trecerea de varf de consum si o distribuire mai uniforma pot fi create - chiar si fara o productie "grasa": 

Spre deosebire de germani, olandezi, danezi cu o pondere mult mai mare de surse regenerabile care operează retelele fara probleme, este de asteptat ca aceste tari sa dezvolte solutii tehnice, care vor putea permite raportul din surse regenerabile de pana la 50%, sau chiar 100%.
Desigur, acest lucru nu se va întâmpla maine - dar in energie electrica, mai ales pe site-ul furnizorilor  de energie, au planificari de la 20 la 30 de ani astazi. Suntem inca la începutul unui lent, darnu imposibil pas care va duce la transformarea pe care copiii si nepotii o vor finaliza energia electrica necesara sa provina din energie regenerabila. Energia trebuia sa vina din surse regenerabile!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu