marți, 27 ianuarie 2015

Rezolutia energetica in curs: energia solara si eoliana


O revolutie globala este in desfasurare pe sectorul electricitatii, condusa de energia eoliana si energia solara. Cele doua tehnologii transforma felul in care producem si consumam energia ceea ce reprezinta o veste buna pentru mediul inconjurator: Producerea de energie din eoliene si solare va preveni emisia a 3.800 de milioane tone de Co2 anual pana in 2030, si ar putea fi mai si mai mult cu politica potrivita si de asemenea un cadru al pietei potrivit.

Sectorul energetic este responsabil pentru peste 40% dintre emisiile de dioxid de carbon, si aproximativ 25% din totalul emisiei gazelor de sera. Cercetatorii si de asemenea datele publicate de acestia, spun clar ca emisiile trebuie sa ajunga la un varf si sa aiba loc un declin in acest deceniu pentru a putea atinge obiectivele privind protectia climei. Energia eoliana si solara reprezinta reprezinta solutia ideala pentru a reduce emisiile si sansa de a pastra cresterea temperaturii la valoarea de 2⁰ C sau mai putin, si asta datorita faptului ca aceste tehnologii au un potential mare de dezvoltare si costuri in scadere.

Recomandari pentru a facilita revolutia energetica:
-  teluri agresive de reducere a emisiilor
- faza de renuntare la combustibilii fosili
- punerea accentului pe emisiile CO2
- buna functionare a pietelor de energie electrica care apreciaza enegia solara si eoliana precum si apa si aerul curat


sursa: http://www.epia.org/index.php?eID=tx_nawsecuredl&u=0&file=/uploads/tx_epiapressreleases/COP20_PR_02.pdf&t=1422440637&hash=653a97649858035d760a042eff7ad2164dc6c1fc

vineri, 23 ianuarie 2015

Flexibilatatea retelei pentru a integra regenerabilele in Europa

Un nou studiu intitulat Management de flexibilitate europeana a retelei de catre Frost si Sullivan considera ca flexibilitatea retei este cruciala pentru integrarea surselor de energie regenerabila in Europa. Raman insa obstacole tehnice, geografice, manageriale si mai presus politice.

Studiul enumeră extinderea interconexiunilor de rețea, gestionarea rețelelor și aplicarea tehnologiei rețelelor inteligente ca primele trei priorități pentru a permite extinderea generarii energiei
regenerabile in continuare.

In contextul european este nevoie de “sprijin instituțional pe două nivele: unul este în continuare sprijin financiar și de planificare pentru integrarea rețelelor, cum ar fi de interconexiune Acest lucru va fi esențial să se asigure un schelet puternic și de încredere pentru a permite dezvoltarea de surse de energie noi și regenerabile în special în locații geografice care sunt cele mai potrivite pentru aplicarea lor. Celălalt domeniu de sprijin este a mecanismelor de piață menite să atragă o gamă largă de dezvoltatori si operatori (de exemplu, persoane fizice și juridice).

În timp ce aspectele financiare, manageriale, geografice și tehnice ale interconectarii rețelelor de electricitate din Europa sunt semnificative, refuzul de politică este în cele din urmă cel mai mare obstacol.

Disputa de lungă durată între Madrid și Paris, este, probabil, exemplul cel mai caracteristic. Sisteme de energie regenerabilă din Spania genereaza mult mai multă putere decât este necesar în piața internă și această energie este irosită, deoarece există puține linii de transmisie pentru a transporta energia peste graniță în Franța.

La summitul de Energie în octombrie, Spania și Portugalia împins de o obligație cu caracter obligatoriu pentru statele membre de a face 15% din capacitatea lor naționale de generare la dispoziția altor națiuni UE.În schimb, liderii UE au reînnoit angajamentul 2002 de a crește tranzacționarea  energiei prin conectori de electricitate cu 10% până în 2020.

sursa: http://www.pv-magazine.com/index.php?id=9&tx_ttnews%5Btt_news%5D=17882&cHash=9ed0ac8d1f13fff6a519e8fcf4f95843#axzz3Pd8ZVQMV

vineri, 9 ianuarie 2015

Top 10 predictii pentru piata fotovoltaica in 2015


Printre predictiile pe anul acesta: California va deveni liderul global in generarea de putere, pana la sfarsitul anului 2015 va atinge pozitia de lider la nivel mondial in cota de piata de generare de energie fotovoltaica.

Firma de cercetare IHS estimeaza ca cererea fotovoltaica va creste cu 25%  iar instalatiile vor ajunge la aproximativ 55 GW.
Urmeaza cele 10 predictii pentru 2015 date de cei de la IHS:

1.  Cererea globala este de asteptat sa creasca cu 25% in 2015. Din cauza reducerilor costurilor in desfasurare pentru sistemele fotovoltaice, IHS estimeaza ca cererea de instalare va creste intre 16 si 25% iar instalatiile intre 53-57 GW. Din punct de vedere geografic, cele mai tari piete vor fi din nou China, Japonia si Statele Unite.

2. Photovoltaicele concentrare (CPV) vor experimenta o crestere accelerata. Incepand din 2015, IHS estimeaza o expansiune accelerata a pietei CPV in procent de 37% ajungand la aprox. 250 MW de noi instalatii. Atat instalatiile de mare concentrare fotovoltaica(HCPV) cat si cele de concentratie scazuta se vor extinde cu un procent de doua cifre in fiecare an, pana in 2020.

3.Distributia fotovoltaica(DPV) din China va cadea in spatele asteptarilor dar va continua sa creasca. Cu provocarile viitoare pentru planurile ambitioase ale Chinei pentru DPV, IHS estimeaza ca tara va lupta pentru a atinge obiectivele sale agresive. IHS estimeaza ca instalatiile DPV in China vor ajunge la 4,7 GW in 2015, o crestere de aproape 20% fata de 2014.

4.Instalatiile de stocare a energiei PV on-grid se va tripla. Sistemul de alimentare PV evolueaza departe de sistemul traditional si relativ simplu de flux unidirectional. Instalatiile anuale de sisteme fotovoltaice conectate la retea, asociat cu stocare a energiei, va creste cu mai mult de 3 ori pentru a ajunge la 775 MW in 2015.

5.Piete in curs de maturizare- Chile va urma Africa de Sud pentru a ajunge la 1GW de capacitate fotovoltaica instalata.În afară de Chile, alte piețe in curs de maturizare, gata pentru o creștere rapidă în 2015 sunt Iordania, Filipine și Honduras.În schimb, o mare incertitudine încă Mexic, Brazilia și Turcia.

6.Tehnologia monocristalina va avea o crestere a cotei de piata. Desi tehnologia monocistalina nu va ameninta dominatia multicristalina in viitorul apropiat, IHS se asteapta ca acesta va castiga in mod constant cota, beneficiind de o crestere in instalatiile de acoperis, precum si cresterea cererii pentru produsele de eficienta mare. IHS estimeaza cota de productie anuala sa creasca la 27% in 2015 fata de 24% in 2014.

7.Sistemele de pana la 100 kW reprezinta 30% din instalatii la nivel mondial. IHS estimeaza ca sistemele DPV de exemplu, cele de dimensiuni mai mici de 100 kW vor reprezenta 30% din instalatiile la nivel mondial in 2015, cu 15,7 GW proiectat, de la 13,2 GW in 2014. Cea mai mare piata pentru aceste instalatii in 2015 va fi Japonia reprezentand aproape 70% din instalatii.

8. IHS astepta un al doilea trimestru oprit pentru Marea Britanie a scarii de utilitate PV pentru a declansa un nou val de consolidare intre contractorii Ingineria Europeana, Achizitii si Constructii (EPC). Marea Britanie va domina peisajul PV-scara de utilitate in Europa in acest an, prin instalarea a 1,4 GW de sisteme montate pe sol, in cadrul sistemului de certificare de obligatii regenerabile (ROC), spun cei de la IHS.

9.Invertoarele sir trifazat vor aconta o treime din veniturile globale ale invertoarelor. Motivat de preturi atractive pe piata PV, este de prognozat ca in 2015, invertoarele sir trifazat vor ajunge la 2,2 miliarde de dolari, reprezentand o treime din veniturile la nivel mondial. Livrarile sunt asteptate sa depaseasca 15 GW, reprezentand un procent de 31% mai ridicat fata de 2014. O crestere este de asteptat in pietele importante, cum ar fi China si Japonia, a carei transporturi combinate vor reprezenta 7,6 GW din total.

10. California va deveni in 2015 lider mondial in penetrarea energiei solare. IHS se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2015, California sa fie cea mai mare piață de energie din surse regenerabile în Statele Unite ale Americii. Energie solară este de așteptat sa ofere mai mult de 10% din producția anuală de energie din California în 2015. Acest nivel de penetrare ar impinge California sus pe alte piețe solare globale de conducere, cum ar fi Germania și Italia, în ceea ce privește ponderea în producția totală de energie provenind din fotovoltaice.

sursa: http://www.pv-magazine.com/index.php?id=9&tx_ttnews[tt_news]=17698&cHash=e3083fadedc5f50914afc3115b0905a9#axzz3OabNNkmW

sursa poza: http://www.pv-magazine.com/index.php?id=9&tx_ttnews[tt_news]=17698&cHash=e3083fadedc5f50914afc3115b0905a9#axzz3OabNNkmW

luni, 5 ianuarie 2015

Trina obtine o putere de 324.5 Wp de la un modul solar multi-cristalin


Principalul producator chinez Trina Solar a atins un nou record mondial pentru capacitate de productie prin modulul Honey Plus de randament ridicat obtinand 324.5 Wp.

Compania a fost recent anuntata liderul producatorilor mondiali pe anul 2014, luand locul liderilor de anul trecut, Yingli Green, anuntand in ajunul Anului Nou ca Honey Plus a atins aceasta valoare, verificata de TUV Rheinland.

Anuntand recordul in ultima zi a anului trecut, a facut ca Trina sa sarbatoreasca patru recorduri mondiale pentru celulele p-type PERC. De asemenea Trina a raportat o putere de 335.2 Wp pentru modulele fotovoltaice mono-cristaline.


sursa: http://www.pv-tech.org/news/trina_claims_324.5wp_output_from_multi_crystalline_solar_module
sursa poza: http://www.pv-tech.org/news/trina_claims_324.5wp_output_from_multi_crystalline_solar_module