marți, 21 aprilie 2015

Cum planifica Germania trecerea in totalitate pe energie regenerabila?

Nemtii sunt foarte decisi sa devina independenti de orice sursa de energie produsa din combustibili si sunt hotarati sa inlocuiasca cea mai mare parte a productiei sa vina din energie regenerabila.

Cei de la Institutul Fraunhofer au creionat un concept de obtinere a energiei electrice si termale in totalitate din surse regenerabile pana in anul 2050. (sursa)


Cei de la Institut au intocmit mai multe tipuri de scenarii, in imaginea de mai sus este prezentat scenariul 'Medium" care prezinte variatiile in costuri.

Cea mai mare parte a studiului se concentreaza pe partea de stocare, pentru tratamentul mai bun al energiei eoliene si solare din cauza variatiilor schimbarilor meteo. Pentru stocare au folosit o solutie mixta: stocare in acumulatoare pana la stocare in pompe de apa, stocare in metan aritificial si stocare in caldura.

In versiunea infografica de mai sus ei calculeaza cu consumul de energie apropiat de cel de astazi adica 500 terrawatti, asadar ei iau in calcul o eficienta mai mare a consumului de energiei si o conservare mai buna pentru ca, consumul de energiei sa nu fie pe un trend ascendent.

Pentru productia de energie necesara ei calculeaza ca ar fi nevoie de o capacitate de 206 GW din energia fotovoltaica si 255 GW din energia eoliana. Ca si o asemanare, astazi totalitatea capacitatii fotovoltaice in Germania este de 35 GW, deci este de asteptat o dezvoltare serioasa in urmatorii 35-40 de ani, daca acest scenariu va fi sa devina realitate.