vineri, 5 februarie 2016

Top 10 producatori panouri fotovoltaice 2016

Au aparut primele date despre marii producatori de module fotovoltaice, in legatura cu cantitatea de panouri livrata catre clientii lor. Acest clasament este realizat doar strict pe cantitatea livrata si nu cumulat cu stocul disponibil al fiecarei companii producatoare.

Si anul acesta Trina Solar a iesit cel mai mare producator din lume, ei anul trecut au preluat conducerea desi tot timpul au fost in jurul Top 3.

Sa vedem lista completa:
top_10_solar_module_manufacturer_2016_based_on_2015_shipments.jpg
Cateva lucruri interesante, luand in considerare si lista precedenta:
- Yingli este in cadere libera, fata de primul loc anul in 2014, s-a raspandit in domeniu dupa care in 2015, compania a recunoscut ca au probleme financiare serioase, avand probleme serioase, nefiind siguri ca isi pot plati darile la timp la orizand fiind chiar falimentul companiei. Dupa mai multe schimbari in conducerea companiei, compania a ramas in viata dar din acest motiv au pierdut multe proiecte care deja erau pregatite, finantatorii proiectelor alegand alti producatori, acest lucru este clar vizibil si daca ne uitam la clasament ei ajungand pe locul 7.
- din lista de zece, 8 sunt producatori chinezi, doar 2 producatori care sunt americani pot tine pasul, First Solar si Sunpower.
- cei mai mari pierzatori sunt producatorii japonezi: Sharp si Kyocera au cazut din top 10.
- a reaparut in top zece al Suntech si succesorul sau, SFCE. Fostul Suntech a depus pentru faliment in 2013, dar baza de productie a fost cumparata de de Shunfeng International Clean Energy (SFCE).

Trebuie de adaugat ca ordinea de mai sus, se mai poate schimba in urmatoarea perioada, deoarece cifrele pe ultimul trimestru al anului trecut le vom afla abia la sfarsitul lunii februarie. Doar primii 3 din top au oferit cifrele finale de cantitate livrata. Mai multe detalii gasiti aici.